Întreţinerea locuinţelor noi poate fi de două ori mai mare decât cea a imobilelor vechi, din cauza serviciilor conexe.
Visul de a te muta într-o casă nouă se poate transforma într-un coşmar, atunci când descoperi că investiţia este departe de a se finaliza odată cu achitarea preţului de vânzare. Întreţinerea imobilului şi a spaţiilor comune, achiziţionarea locului de parcare, racordarea la utilităţi şi reparaţiile care mai trebuie făcute după plecarea muncitorilor pot crea găuri considerabile în buget. Numai locul de parcare costă între 5.000 şi 20.000 de euro fără TVA, în timp ce racordarea la utilităţi - apă, gaz, canalizare, curent, internet, telefon sau cablu TV - ajunge la 1.500 de euro pentru un apartament.
Administrarea unui complex de locuinţe noi constituie una dintre cele mai neplăcute surprize. Proprietarul descoperă că din buzunarul său va plăti şi schimbarea apei la piscină, iluminatul pe străduţele ansamblului şi paznicul de la intrare. În funcţie de dimensiunea locuinţei şi a ansamblului, costurile pot ajunge la 400 de euro lunar.
Se întâmplă însă ca, pe lângă aceste lucruri, dezvoltatorul să nu-şi respecte promisiunile şi nici contractul stabilit iniţial, ceea ce înseamnă că noul proprietar va avea parte de facturi suplimentare de plătit şi de timp pierdut.
COSTURI ASCUNSE
Atenţie la modificările de preţ „din mers
Şi preţul de vânzare al imobilului ascunde posibile surprize. Mai ales la proiectele mari, există o listă de preţuri, cu zeci de apartamente şi multiple variante de modalităţi de plată, cu posibilitatea achiziţionării unui apartament finisat, dar şi la roşu. De multe ori, însă, nu se precizează dacă tariful include sau nu TVA. „Costurile valabile în momentul contractării se pot modifica până la finalizarea clădirii, fiind direct influenţate în principal de scumpirea