Negii sau verucile, în termeni medicali, sînt mici excrescenţe ale pielii, inofensive, dar inestetice. „Verucile apar mai frecvent la copii şi la tineri şi sînt provocate de unele tulpini ale papiloma virusului uman.
Negii sau verucile, în termeni medicali, sînt mici excrescenţe ale pielii, inofensive, dar inestetice. „Verucile apar mai frecvent la copii şi la tineri şi sînt provocate de unele tulpini ale papiloma virusului uman. Cele mai frecvente sînt verucile plantare, care apar în talpă, şi verucile vulgare, frecvent întîlnite la nivelul mîinilor“, arată dr Carmen-Madeleine Curea, medic primar dermatolog la Spitalul Clinic Colentina. Negii apar pe fondul oboselii şi imunităţii scăzute, în urma contactului cu o persoană sau o suprafaţă infectată (încălţăminte, îmbrăcăminte, duşuri comune, piscină). Virusul infectează stratul superficial al pielii, pătrunzînd în organism prin zonele cu leziuni. Potrivit specialistului nostru, copiii cu imunitate puternică pot să vină în contact cu virusul fără să acuze apariţia negilor. În cazul imunităţii scăzute, după o perioadă de latenţă mai mare sau mai mică, virusul, produce o creştere a stratului superficial al pielii. În general, la copii se spune că negii se vindecă după vacanţă, pentru că vacanţa înseamnă odihnă şi evident imunitate crescută. Nu toţi negii necesită tratament. De multe ori, ei dispar de la sine după cîteva luni, atunci cînd copilul are imunitate puternică.
Pe mîini sau în talpă
La nivelul mîinilor, negii apar ca nişte mici excrescenţe gălbui-maronii, cu suprafaţă rugoasă, care nu provoacă durere sau mîncărimi, dar care se pot înmulţi excesiv dacă nu sînt trataţi. Spre deosebire de negii de pe mîini, cei care apar la nivelul tălpii sînt dureroşi. Aceştia nu se dezvoltă în exterior, ci în interior şi ajung să atingă filete nervoase, provocînd dureri puternice. Negii de la nivelul t