Centrul vechi al Aradului, unde se află şi Preparandia, prima şcoală românească de învăţători din Transilvania, va fi reabilitat cu fonduri de la Uniunea Europeană, în valoare de 12 milioane de euro nerambursabili. Sursa: Alex Negru
Valoarea totală a investiţiei se ridică la 15 milioane de euro, din care trei milioane vor fi suportate de la bugetul local. Preparandia este unul dintre cele mai vechi imobile din Arad, iar în prezent se află într-o stare avansată de degradare, acoperişul şi zidurile stând să cadă. Administraţia locală a cumpărat, în 2006, imobilul de la proprietarii care nu îl puteau reabilita în condiţiile cerute de lege. Astfel, primăria a plătit 86.680 euro plus taxe pentru a restaura şi a transforma clădirea în muzeu.
Preparandia a fost construită în 1812, la iniţiativa unor intelectuali ai vremii, cum ar fi profesorii Dimitrie Ţichindeal, Ion Mihuţ şi C. Diaconovici-Loga. În această „şcoală normală“, cum era denumită, s-au pregătit primii învăţători din Transilvania.
„Avem proiectul tehnic gata făcut şi estimăm că în toamnă vom începe licitaţia pentru această mare lucrare, care înseamnă modernizarea unor monumente, străzi şi a întregii zone istorice“, spune Gheorghe Falcă, primarul din Arad. Cu banii obţinuţi de la Uniunea Europeană se va reabilita podul „Traian“, vechi de peste 100 de ani, care anul trecut a fost închis o perioadă din cauza gradului mare de uzură.
Străzile de pământ vor fi asfaltate
În plus, vor fi modernizaţi peste 64.000 de metri pătraţi de drum, din jurul Preparandiei, trotuarele de pe 12 străzi şi se vor schimba trei kilometri de conducte de apă potabilă şi sistemul de canalizare din zonă.
În centrul vechi al oraşului încă mai există străzi de pământ, iar prin acest proiect ele vor fi în sfârşit asfaltate. Însă, proiectul nu prevede reabilitarea case