Platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor au obligatia sa depuna, pina la data de 30 iunie a anului fiscal curent pentru anul expirat, declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit.
Conform Codului fiscal, depunerea Declaratiei 205 vizeaza platitorii de venituri din dividende, dobinzi, cistiguri din transferul titlurilor de valoare cu impunere finala, venituri din lichidare/dizolvare, venituri din premii si din jocuri de noroc, venituri din pensii, alte venituri.
Exceptii de la regula
Fac exceptie de la termenul stabilit la articolul 93 din Codul Fiscal si au obligatia depunerii declaratiei, pina in ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul fiscal anterior, platitorii de venituri din activitatile independente prevazute la art. 52 din Codul fiscal. Este vorba despre platitorii de venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din vinzarea bunurilor in regim de consignatie, din activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial, venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara, venitul obtinut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit titlului IV, care nu genereaza o persoana juridica.
Tot in categoria exceptiilor mai intra platitorii de venituri din salarii, in legatura cu veniturile din salarii platite contribuabililor, care nu au obligatia depunerii declaratiei, platitorii de venituri din transferul titlurilor de valoare si din operatiuni de vinzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si din orice alte operatiuni de acest gen, pentru care impozitul pe venit se retine la