CE BEM, CE MÎNCĂM ● Mezelul are un exces de sare
Gustul acestei specialităţi canadiene este amplificat de aditivul alimentar E 621, glutamat monosodic. Acesta are o serie de efecte adverse, cel mai grav fiind că este neurotoxic.
CE BEM, CE MÎNCĂM ● Mezelul are un exces de sare
Gustul acestei specialităţi canadiene este amplificat de aditivul alimentar E 621, glutamat monosodic. Acesta are o serie de efecte adverse, cel mai grav fiind că este neurotoxic.
Specialitatea canadiană de la Cris-Tim este un produs din carne, fiert, care are în compoziţie: "Pulpă porc, apă, sare, proteină din soia, extracte de condimente, stabilizatori (polifosfaţi E 452), gelifiant (caragenan E 407), proteină animală, potenţiator de aromă (glutamat monosodic E 621), antioxidant (ascoarbat de sodiu E 301), arome, conservant (nitrit de sodiu E 250)".
ANALIZĂ. Din reclama care rulează la televizor aflăm că acest producător de mezeluri are grijă de copiii noştri, oferindu-le mezeluri sănătoase. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie specialitatea canadiană ca fiind un "produs din carne, fiert, obţinut din pulpă de porc, apă, sare, proteină din soia, extracte din condimente şi aditivi alimentari". Deşi produsul nu are etichetă nutriţională, din lista de ingrediente rezultă că are un conţinut ridicat de sodiu, care provine atît din sare, dar şi din E 621, E 301 şi E 250. Se cunoaşte faptul că excesul de sodiu dăunează sănătăţii, mai ales în contextul dietei moderne, în care avem un deficit de potasiu. De asemenea, ca orice alt produs obţinut din carne de porc, conţine grăsimi animale saturate, aterogene. Produsul aduce şi un aport de fosfor din aditivul E 452, care poate dezechilibra balanţa calciu-fosfor, împiedicînd fixarea calciului în oase sau depunerea vicioasă a acestuia, mai ales în cazul în care în decursul aceleiaşi zile c