Dacă vrei ca plantele pe care le îngrijeşti să înflorească din plin, trebuie să le uzi corect, să le dai îngrăşăminte şi să le „cauţi“ de boli şi dăunători. Sursa: Cezar Comănescu
Pentru ca florile să arate excelent toată vara, trebuie să le acorzi o atenţie deosebită, un accent urmând să pui pe cantitatea de apă folosită la udat şi la cea pentru îngrăşământ.
Momentele optime pentru a uda grădina sunt fie dimineaţa devreme, fie seara. Dacă uzi plantele la amiază, le vei face mai mult rău decât bine. Şi asta pentru că picăturile de apă pot reflecta lumina, producând astfel arsuri pe frunze. În plus, apa se evaporă din cauza căldurii înainte ca solul şi plantele să o poată absorbi.
Mai rar, mai bine
Udatul corect este cel care se face mai rar, dar din belşug. Dacă pământul din grădină este umezit tot timpul, rădăcinile plantelor nu se vor dezvolta decât în straturile superficiale ale solului. Lăsând pământul să se usuce între două udări, rădăcinile se vor dezvolta şi în adâncime. Acest lucru le va ajuta în perioadele secetoase de peste vară.
Pentru a evita evaporarea apei, acoperă pământul dintre plante cu scoarţă de copac. Aceasta va forma un strat protector contra razelor de soare care încălzesc solul şi va permite menţinerea unui anumit grad de umiditate sub ele. Acest strat te va proteja şi de apariţia buruienilor.
Gazonul nu poate absorbi decât îngrăşămintele solubile în apă, iar aceasta plecând de la o temperatură de minimum 10 grade C. Udă-l regulat şi în mod uniform, evitând formarea bălţilor. Cantitatea de apă necesară este de 5-10 l/mp, adică 15-20 de minute cu ajutorul aspersoarelor.
Udă rododendronii cu apă de ploaie recuperată, mai ales că aceste plante nu suportă calcarul din apa de la robinet. Pentru aceasta, nu este nevoie decât să aşezi un recipient într-un colţ