Gestul Bruxelles-ului îi supără şi pe disidenţi, şi pe comunişti, dar din motive diferite UE a decis suspendarea oficială a sancţiunilor împotriva Cubei, gest politic ce implică
Gestul Bruxelles-ului îi supără şi pe disidenţi, şi pe comunişti, dar din motive diferite
UE a decis suspendarea oficială a sancţiunilor împotriva Cubei, gest politic ce implică posibilitatea reluării relaţiilor diplomatice la nivel înalt.
Măsura este în mare parte simbolică, deoarece sancţiunile fuseseră suspendate efectiv încă din 2005. Washingtonul s-a declarat "dezamăgit".
"Credem că cei doi fraţi Castro trebuie să facă mai mult pentru a îmbunătăţi condiţiile pentru cubanezii de rând, în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului, înainte ca orice sancţiuni să fie ridicate", a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională.
Ţările europene au căzut de acord joi asupra deciziei, în cadrul summitului european al miniştrilor de externe, dar măsura a fost ratificată la începutul acestei săptămâni.
Prima ţară care a făcut acest gest a fost Spania, care a normalizat oficial relaţiile cu ţara caraibiană, anul trecut.
Sancţiunile au fost aplicate în 2003 după o acţiune a Cubei împotriva disidenţilor, în timpul fostului preşedinte Fidel Castro, al cărui frate Raul a preluat oficial conducerea ţării în acest an.
Revizuirea anuală a situaţiei din Cuba
Pentru a obţine acordul Cehiei, reticentă până în ultimul moment faţă de această decizie, UE a oferit garanţii.
"Vom examina în fiecare an situaţia drepturilor omului şi vom decide dacă ne vom continua sau nu politica faţă de Cuba", a subliniat şeful diplomaţiei cehe, Karel Schwarzenberg.
Disidenţii cubanezi au condamnat însă decizia europeană. "Trebuie să ne aşteptăm la lucruri oribile pentru opoziţie. Deja dinainte de ridicarea sancţiunilor, guvern