» Exista dovezi clare si incontestabile ca Lech Walesa a fost informator al fostelor servicii secrete comuniste, sustine intr-un interviu istoricul polonez Slawomir Cenckiewicz.
Slawomir Cenckiewicz si Piotr Gontarczyk sunt autorii unui volum de 780 de pagini intitulat "SB si Lech Walesa", care reia o ipoteza ce a mai fost pusa in circulatie in Polonia, aceea ca fostul lider al sindicatului liber Solidaritatea si laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Lech Walesa, ar fi fost informator al serviciilor secrete comuniste.
Publicatia germana Der Spiegel a publicat un interviu cu Slawomir Cenckiewicz, care prezinta pe scurt principalele argumente in favoarea ipotezei ca Walesa a fost informator, intre anii 1970 si 1976, sub numele de cod "Bolek". Istoricul sustine ca au fost descoperite in arhive fise de inregistrare, note ale agentilor politiei politice si rapoarte de la "Bolek", de a caror autenticitate este convins. El respinge ideea ca aceste documente ar fi fost falsificate pentru a-l discredita pe Walesa, subliniind ca unele dovezi au fost descoperite in dosare care aveau inca sigiliile originale, din anii ‘70. Potrivit celor doi istorici, exista dovezi ca Walesa a dat informatii despre aproximativ 20 de persoane care au fost hartuite de politia politica, in volum fiind prezentate povestile a sapte dintre acestea.
» Contraargumente
Desi Slawomir Cenckiewicz si Gontarczyk lucreaza la Institutul pentru Memoria Nationala, unii dintre colegii lor au protestat impotriva publicarii volumului lor sub egida acestuia, declarand ca "SB si Lech Walesa" nu este altceva decat o manifestare a "vanatorii de vrajitoare". Cei doi autori sunt apropiati ai directorului Institutului, care, la randul sau, face parte din anturajul fratilor Kaczynski, inamici declarati ai lui Walesa.
» Exista dovezi clare si incontestabile ca Lech Walesa