INUTIL ● Planul naţional de gospodărire integrată a zonei nu s-a aplicat
150-300 de metri. De la această distanţă îţi permitea o lege din 2001 să construieşti pe faleza de la malul Mării Negre. Betoane, lemn, orice.
Legiuitorul însă s-a gîndit un an mai tîrziu că zona de "Interzis" e prea mare. Şi a modificat-o. A micşorat-o. Aşa că orice tînăr sau versat întreprinzător poate să construiască acum după bunu-i plac la o distanţă de 150 de metri. "Deja s-a adus o atingere acestei zone de protecţie care trebuie să fie folosită de toată lumea. Practic, în aceşti 300 de metri intră Aqualand din Mamaia. Poate sînt eu tendenţioasă, dar cam asta e ideea, dacă înţelegeţi ce vreau să spun. Ordonanţa de Urgenţă 202 din 2002, intrată în vigoare anul următor, a fost ca un semnal pentru ocuparea acestor terenuri din zona costieră", spune Munteanu, preşedintele ONG "Mare Nostrum" din Constanţa, care derulează în prezent un program pentru limitarea distrugerii zonei costiere, reprezentată de plajă şi faleze pe întreg litoralul.
VID. Legea în sine trebuie aplicată potrivit unor reglementări, care însă întîrzie să apară. De aceea s-a creat şi un vid de aplicare a legii. Adică, mai pe româneşte, funcţionează pe principiul avem cu ce, dar nu ştim cum.
Primul a fost planul naţional de gospodărire integrată a zonei costiere. O denumire pompoasă şi cam inutilă. De ce? Simplu. Pentru că pînă acum planul a rămas doar cu denumirea. De aplicat, nu s-a aplicat, deşi Ministerul Mediului îl are în vedere de multă vreme.
Legea, aşa cum a fost făcută, spune la art. 68 că pentru gospodărirea integrată a zonei se constituie, pe lîngă Ministerul Mediului, Comitetul Naţional al zonei costiere. Acest comitet are 52 de membri, care reprezintă direcţii din Ministerul Mediului, institute de cercetări, ONG-uri şi toţi primarii de pe litoral. Da’ cum să ad