România nu are probleme cu finanţarea proiectelor de infrastructură, ci cu planificarea acestor cheltuieli, inclusiv prin bugete multianuale, a declarat ieri guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. „Ne tot întrebăm de ce nu facem autostrăzi. Trebuie să ţinem cont că 3% (din PIB), limita pe care ne-o propunem pentru deficit bugetar, însemna în 2000 mai puţin de un miliard de euro, iar azi înseamnă peste trei miliarde de euro“, a spus Isărescu, la un seminar pe tema fondurilor structurale.
Guvernatorul BNR a explicat că absorbţia fondurilor structurale constituie în prezent una dintre principalele probleme ale economiei româneşti şi este importantă deoarece, în acest fel, România poate grăbi procesul de convergenţă reală, fără a crea dezechilibre economice. El a adăugat că nu are rost „să vorbim de deficit bugetar adâncit prin cheltuieli în infrastructură, în condiţiile în care România are proiecte neterminate încă din anul 2000, un exemplu fiind şoseaua de centură a Sibiului“. România nu are probleme cu finanţarea proiectelor de infrastructură, ci cu planificarea acestor cheltuieli, inclusiv prin bugete multianuale, a declarat ieri guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. „Ne tot întrebăm de ce nu facem autostrăzi. Trebuie să ţinem cont că 3% (din PIB), limita pe care ne-o propunem pentru deficit bugetar, însemna în 2000 mai puţin de un miliard de euro, iar azi înseamnă peste trei miliarde de euro“, a spus Isărescu, la un seminar pe tema fondurilor structurale.
Guvernatorul BNR a explicat că absorbţia fondurilor structurale constituie în prezent una dintre principalele probleme ale economiei româneşti şi este importantă deoarece, în acest fel, România poate grăbi procesul de convergenţă reală, fără a crea dezechilibre economice. El a adăugat că nu are rost „să vorbim de deficit bugetar adâncit prin cheltuieli în