Deţinuţii de la penitenciarele din Arad, Oradea, Craiova şi Iaşi au urcat pe o scenă din Capitală ca să arate lumii că se pot face lucruri bune şi după gratii.
Preţ de câteva ore, condamnaţ ii din Arad, Craiova, Oradea şi Iaşi au fost eliberaţi, luni, pe scena Teatrului „Nottara“. Trupele „Descuiaţi-i“, „Imago“ şi „Blitz“ au primit, la finalul spectacolelor, diplome de merit, aplauze şi fluieră- turi de admiraţie. Pentru actori însă, distracţia cea mai mare a fost în culise, unde s-au plimbat aproape în voie.
„Care-s liberi şi care-s închişi?“
Arghir Colta, alintat „Butelie“, se ţine cu dinţii de obiceiul ancestral de a pupa mâna domnişoarelor. Ştie o groază de glume trăsnite şi, dacă îl rogi frumos, stă să se gândească la cea mai bună dintre ele, ca să ţi-o spună numai ţie, „cu dedicaţie“. Are un tatuaj pe gât şi este atât de firav încât, dacă l-ai vedea pe stradă, te-ai scotoci prin toate buzunarele după mărunţiş. Când joacă, vrea să demonstreze oamenilor „de afară“ că şi la închisoare se pot face lucruri bune.
Una dintre dramele sale, ca deţinut, este că nimeni nu crede nici că citeşte, nici că scrie versuri. Într-o noapte de inspiraţie, a compus însă poezia „Uşa de fier“, unde hotărăşte că „închisoarea fiecăruia e la fiecare în gând“, întrebându-se, în consecinţă, „care sunt liberi şi care-s închişi?“. De la biblioteca puşcăriei nu se atinge decât de cărţile de poezii scrise de Eminescu: proza n-a reuşit să-l seducă sub niciun chip. Pentru omor, a obţinut un „mandat“ de 20 de ani, din care a executat 12. De doi ani, joacă rolul Cerşetorului în piesa „Joi“, în care manifestă un orgoliu princiar.
„În doi ani te acomodezi“
Ioan Hojda este cel mai mic dintre actorii trupei, interpretează rolul Hoţului şi are încă ochii limpezi, albaştri, cât farfurioarele chinezeş ti de ceai. Spune că şi-a d