In perioadele de criza in economie, soldate cu o piata bearish, aversiunea fata de risc a investitorilor poate fi evaluata prin prisma evolutiei yen-ului japonez, in special fata de dolar. In saptamanile recente insa, acest model nu a mai fost valabil, scrie Sergiu Mihai-Popescu, pe blogul Mersul Trendurilor.
Acest lucru poate fi observat pe graficul de mai jos, printr-o comparatie a USDJPY cu indicele Dow Jones. Mijlocul lunii martie, cand criza Bear Stearns era la apogeu, coincide cu un minim al indicelui Dow Jones, dar si cu unul al cotatiei USDJPY. Pe grafic, linia punctata verticala marcheaza momentul in care corelatia dintre yen si Dow Jones a disparut.
In prezent, sectorul financiar este din nou afectat, la acest lucru contribuind raportarile financiare nefavorabile, noi scaderi de rating pentru companii sau nevoia tot mai multor banci de a-si mari capitalul. Mai mult, chiar au aparut zvonuri conform carora, Lehman Brothers ar putea urma calea Bear Stearns.
Cu toate acestea, aversiunea fata de risc a investitorilor nu se vede si de aceasta data in evolutia yen-ului. Fata de minimul din 17 martie, USDJPY se afla acum cu aproximativ 10% mai sus.
Comenteaza pe Mersul Trendurilor. In perioadele de criza in economie, soldate cu o piata bearish, aversiunea fata de risc a investitorilor poate fi evaluata prin prisma evolutiei yen-ului japonez, in special fata de dolar. In saptamanile recente insa, acest model nu a mai fost valabil, scrie Sergiu Mihai-Popescu, pe blogul Mersul Trendurilor.
Acest lucru poate fi observat pe graficul de mai jos, printr-o comparatie a USDJPY cu indicele Dow Jones. Mijlocul lunii martie, cand criza Bear Stearns era la apogeu, coincide cu un minim al indicelui Dow Jones, dar si cu unul al cotatiei USDJPY. Pe grafic, linia punctata verticala marcheaza momentul in care corelatia dintre ye