Pentru a putea avea o relaţie intimă şi după apariţia copilului, rezervă-ţi timp pe care să-l petreci împreună doar cu partenerul. Sursa: Hepta
Bebeluşul cunoaşte un singur mod de comunicare: acela de a plânge. El „vorbeşte“ des şi cu volumul la maximum. În acest climat, proba de maturitate pe care părinţii trebuie să o dea este aceea de a rămâne calmi şi de a coopera unul cu celălalt. „Oricât ar fi de dificil, momentele petrecute în doi nu trebuie să dispară. Este important ca fiecare partener să contribuie în relaţie şi să ştie că, atunci când sunt neînţelegeri, amândoi au o implicare“, este de părere psihoterapeutul Anda Păcurar.
O probă pentru cuplu. Venirea unui copil nu trebuie să fie un motiv sau o scuză pentru a înrăutăţi relaţia de cuplu. Este normal ca rutina să se schimbe. Apar noi provocări, stresul şi oboseala. Din momentul sosirii pe lume, copilul poate deveni un liant între tată şi mamă sau o sursă de stres şi de conflict permanent. „Schimbările sunt nenumărate, iar creşterea în număr a membrilor familiei este o mare probă de dezvoltare şi pentru cuplul în sine, care trebuie să dea dovadă de o deosebită capacitate de a se adapta zi de zi la aceste schimbări. Intimitatea nu se pierde, se adaptează cu inteligenţă“, afirmă psihoterapeutul Marinela Somazzi-Safta.
Ce trebuie să faci. Atenţia acordată bebeluşului şi noul statut al mamei ar putea aduce probleme în cuplu. De exemplu, tatăl s-ar putea simţi dat deoparte. Psihoterapeutul Ramona Covrig vine în întâmpinarea acestei situaţii cu câteva sfaturi:
> După o scurtă perioadă de acomodare cu bebeluşul, revino la bunele obiceiuri în legătură cu viaţa intimă. Nu amâna! Rolul de partener în cuplu ar trebui să meargă în paralel cu rolul de părinte. O relaţie de cuplu fericită poate oferi potenţialul unei familii fericite.
> Dacă vrei să programez