Finanţele se vor împrumuta pe termene mai scurte prin titluri de stat pe piaţa internă. Dobånzile mai mari faţă de cele pe termene lungi vor înfrumuseţa randamentele fondurilor private de pensii în perioada imediat următoare. Scumpirea împrumuturilor pe piaţa internă a fost unul din argumentele prin care Ministerul Finanţelor a justificat lansarea emisiunii de eurobonduri (pe pieţele externe) într-o perioadă mai puţin favorabilă decåt acum un an sau doi. De exemp
Finanţele se vor împrumuta pe termene mai scurte prin titluri de stat pe piaţa internă. Dobånzile mai mari faţă de cele pe termene lungi vor înfrumuseţa randamentele fondurilor private de pensii în perioada imediat următoare.
Scumpirea împrumuturilor pe piaţa internă a fost unul din argumentele prin care Ministerul Finanţelor a justificat lansarea emisiunii de eurobonduri (pe pieţele externe) într-o perioadă mai puţin favorabilă decåt acum un an sau doi.
De exemplu, la sfårşitul lunii trecute, Ministerul Finanţelor a redeschis oferta de titluri de stat lansată în februarie 2008, cu scadenţă pe trei ani. Dobånda din prospect era de 8%, însă pånă la urmă, Finanţele au fost nevoite să accepte un cost de 9,99%, prin acordarea unor prime de emisiune. Deşi băncile s-au arătat dispuse să crediteze statul cu aproape 850 de milioane de lei, iar iniţial era cerută o sumă de 500 de milioane de lei, Finanţele n-au acceptat, pånă la urmă, decåt jumătate din aceasta, pe motiv că restul ofertelor presupunea costuri prea mari.
În condiţiile în care estimările Comisiei Naţionale de Prognoză indică o inflaţie de 3% în 2010, în ultimii ani ai emisiunii, cei care au cumpărat titluri vor obţine cåştiguri reale de 6%-7%, foarte rare pe o piaţă stabilă.
Dacă pe termene medii şi lungi randamentele se apropie de 10%, pe termene scurte acestea sunt şi mai mari. La ultima emisiune, din 11 iunie, Trezore