Sute de oameni au pornit, ieri, in pelerinaj la manastirea Maxineni, care si-a serbat hramul, in ziua nasterii Sfintului Ioan Botezatorul si a sarbatorii populare Dragaica. Ca de obicei, au fost prezenti tarani din satele invecinate, veniti cu carute sau tractoare, oraseni din Braila si Galati, sositi in autoturisme mai noi sau mai vechi, dar si oficialitati aduse in limuzine. Multimea a asistat la liturghia oficializata de un numeros sobor de preoti, in frunte cu Preasfintia Sa Casian Craciun, episcopul Dunarii de Jos. Pentru a se evita canicula de la orele amiezei, slujba a inceput devreme, la 8.00 dimineata.
Manastirea, asezata de sute de ani in rascruce de drumuri, la confluenta riurilor Siret si Buzau, a fost parasita vreme indelungata, insa s-a trezit la viata prin truda parintelui Simeon, care a ales, in 1990, traiul in singuratate, linga ruinele fostei biserici, pornind o neostoita lucrare de reconstructie. In momentul de fata, multumita eforturilor financiare ale Episcopei Dunarii de Jos, Primariei Braila, Primariei Maxineni si a numerosi oameni de bine care au facut donatii generoase, lacasul monahal incepe sa-si recapete stralucirea de altadata. Noua biserica este gata, ca si chiliile calugarilor. In prezent, se lucreaza la un zid imprejmuitor si la clopotnita. O veste foarte buna este ca s-au obtinut fonduri pentru reconstruirea vechii biserici. Daniel Olteanu, vicarul Episcopiei Dunarii de Jos, ne-a declarat ca lacasul, ctitorit de Matei Basarab, in 1637, va fi adus in forma sa initiala, gratie unei investitii a Episcopiei si a Ministerului Culturii.
Tot ieri, cu ocazia hramului manastirii, a fost instalat oficial in functie staretul Paisie Agache si a fost hirotonisit un nou preot al sfintului lacas, parintele Melchisedec.
Dupa slujba, credinciosilor li s-au oferit portii de mincare si pachete cu diverse alimente. Cu aju