In timp ce, la nivel mondial, marile tari producatoare de cereale, precum SUA, Brazilia sau Australia, se confrunta cu o criza a cerealelor in acest an, din cauza calamitatilor naturale, pentru Romania, anul 2008 se arata a fi unul dintre cei mai buni ani agricoli din ultimii 30 de ani, iar productiile cerealelor de vara, respectiv grau si rapita, vor fi cu peste 100% mai mari decat anul trecut, anticipeaza marii producatori.
“La grau este asteptata o productie de circa cinci tone/hectar, la orz de patru t/ha, iar la rapita se asteapta o productie de minimum trei tone/hectar”, a declarat pentru Business Standard Ofelia Balan, presedintele Asociatiei Romane a Comerciantilor de Produse Agricole. La randul sau, Ioan Niculae, presedintele Interagro, estimeaza pentru acest an o productie nationala de 22-23 mil. tone de cereale, fata de sapte-opt mil. tone in anii trecuti. Pe de alta parte, analistii economici sustin ca, in ciuda recoltei foarte bune din acest an, aceasta nu se va simti in stabilirea indicelui de inflatie si nici nu va influenta preturile la alimente.
“Agricultura reprezinta 6% din PIB-ul tarii. Recolta buna nu va influenta inflatia, pentru ca Romania nu are piete de desfacere, iar producatorii vor vinde o mare parte a cerealelor la export. Alimentele nu cred ca se vor ieftini, pentru ca importatorii nu vor permite un astfel de lucru”, este de parere analistul economic Ilie Serbanescu. Pe de alta parte, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu, anticipeaza o crestere mare a economiei datorita productiei agricole exceptionale care ar putea contribui cu 1% la cresterea PIB. Scumpirea cerealelor la nivel mondial, provocata de criza acestora, va fi resimtita si in afacerile producatorilor locali, care estimeaza pentru acest an un plus al afacerilor de 15% numai datorita acestui motiv.
Integral in Busine