Potrivit ultimului raport anual pe 2008 al Universitatii Harvard, piata locuintelor, aflata in declin in Statele Unite, este puternic afectata de fluctuatiile inregistrate pe piata americana a muncii.
Cercetatorii de la Universitatea Harvard au ajuns la concluzia ca piata de locuinte din Statele Unite, domeniu in care se inregistreaza o tendinta acuta de scadere a vanzarilor, este influentata destul de mult de fluctuatiile mari de pe piata muncii cu care se confrunta aceasta tara.
Printre factorii care produc efectele negative cele mai importante in ceea ce priveste vanzarile de imobile se numara, in special, schimbarile dese ale locului de munca, dar si cresterea somajului, afirma MarketWatch.
Potrivit celor de la Harvard, scaderea vanzarilor de locuinte inregistrata pe piata imobiliara americana, desi considerata cea mai grava din ultima generatie, nu a atins inca cel mai inalt prag. Criza imobiliara s-ar putea agrava in urmatoarele luni daca ritmul de crestere a ratei somajului se mentine constant, afirma Nicolas P. Retsinas, director al Joint Center for Housing Studies de la Universitatea Harvard. Acesta si-a exprimat parerea intr-un interviu telefonic, sustinand ca somajul ar putea reprezenta unul dintre factorii decisivi care sa agraveze criza.
Pietele americane se confrunta cu probleme atat in ceea ce priveste constructia de locuinte noi, cat si vanzarea de imobile nou construite sau imobile care nu se afla la primul proprietar, potrivit studiului universitatii. Cercetatorii de la Harvard au afirmat ca numarul constructiilor si vanzarilor imobiliare inregistrat se situeaza la cel mai mic nivel de la al Doilea Razboi Mondial pana in prezent.
De asemenea, preturile locuintelor au scazut foarte mult, iar numarul celor care nu isi mai pot plati ipoteca a atins un nivel record, care nu s-a mai inregistrat din anii '60 sau '70. Retsinas