Majorarea pretului la gaze pentru populatie cu 24% de la 1 iulie, asa cum au cerut companiile de furnizare a gazelor naturale, ar determina cresterea inflatiei cu aproximativ 2 puncte procentuale.
O mare parte din aceasta crestere se va transpune si consumatorilor eligibili, iar companiile din industria chimica, petrochimica sau din constructii se vor confrunta din nou cu cresteri semnificative de costuri.
Cererile pentru cresterile de aproape 25% solicitate de E. ON Gaz Romania, dar si de Distrigaz Sud vin in conditiile in care cele doua companii spun ca pretul gazelor din import este acum de 420 de dolari pe mia de metri cubi, iar ANRE Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei nu le recunoaste decat 370 de dolari.
Practic, 65% din pretul total al gazelor la consumatorul final este reprezentat de costul de achizitie al gazelor, din care aproximativ 40% reprezinta importurile. In conditiile in care furnizorii spun ca acum cumpara gazul cu 420 de dolari pe mia de metri cubi si le sunt recunoscuti doar 370 de dolari, in mod normal cresterea pretului la populatie de la 1 iulie nu ar trebui sa depaseasca 7%, ceea ce inseamna de peste 3 ori mai putin fata de ceea ce solicita cele doua mari companii de distributie si furnizare a gazelor naturale.
"Suntem foarte aproape de limita pragului de rentabilitate. Cand trecem sub ea, oprim fabricile. In februarie, cand a mai avut loc o crestere a pretului la gaze cu 8,5% pentru populatie si noi ca si consmatori industriali am avut aceeasi crestere. Cred ca la fel se va intampla si acum. In prezent, luam gazul la 290 de dolari pe mia de metri cubi, fara TVA sau tarife de distributie, iar in momentul in care va fi depasit pragul de 300 de dolari incep problemele. Aproape 35% din cresterea pretului la produse agricole vine exclusiv din cresterea ingrasamintelor chimice", spune Io