Tranzacţiile imobiliare din România au totalizat în prima jumătate a anului 912 milioane de euro, dintre care 605 milioane de euro au fost înregistrate în Capitală, se arată într-un studiu al companiei de consultanţă imobiliară Atisreal.
Cele mai multe tranzacţii au avut loc pe segmentul de retail şi de birouri. „Superlativul“ perioadei analizate este reprezentat de tranzacţia proiectului Upground, vândut înainte de finalizare cu aproape 500 de milioane de euro.
„Maturizarea pieţei a atras noi fonduri de investiţii cu risc scăzut, în timp ce fondurile oportuniste au profitat de nivelul mai scăzut al randamentelor şi au vândut investiţiile iniţiale“, spun specialiştii Atisreal. Aceştia sunt de părere că numărul şi valoarea tranzacţiilor de investiţii se vor menţine la niveluri ridicate, datorită condiţiilor favorabile din piaţă şi a mulţimii de proiecte propuse pe toate segmentele.
Şi piaţa investiţiilor imobiliare din Bucureşti rămâne atractivă pentru investitorii internaţ ionali, fiind mai puţin afectată de criza creditelor din SUA întrucât are o rată scăzută de ocupare, cerere consistentă şi chirii stabile, cu potenţial de creştere. „Aderarea la Uniunea Europeană şi estimările optimiste privind creşterea economică, coroborate cu indicatori favorabili ai riscului de ţară, sunt principalii factori care au influenţat pozitiv atractivitatea pieţei locale de investiţii“, se arată în studiul Atisreal.
Achiziţii în fază de proiect
Investitorii au achiziţionat în ultimele 18 luni şi proprietăţi aflate în construcţie sau în faza de proiect, în special clădiri de birouri, în lipsa imobilelor de calitate generatoare de profit. În primele cinci luni ale anului, stocul spaţiilor de birouri a crescut cu 27% faţă de aceeaşi perioadă din 2007, ajungând la 1,74 milioane de metri pătraţi. Stocul de spaţii de birouri ca