Scumpirea gazelor de la 1 iulie va produce efecte în lanţ în economie şi va majora facturile populaţiei. Sursa: Arhiva EvZ
Presiunea pe care au pus-o furnizorii de gaze naturale pe Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) va da roade. E.ON Gaz şi Distrigaz Sud au cerut majorări ale preţurilor de 24% şi, respectiv, 22% pentru gazele furnizate populaţiei, iar reprezentanţii autorităţii par să fie convinşi de investitorii străini.
„Săptămâna aceasta vom comunica cifra finală a majorărilor, dar acestea vor fi sub 20% faţă de cât este în prezent (aproximativ 985 de lei/1.000 de metri cubi - n.r.). Trebuie să admitem că nu există nicio companie din lume care să cumpere mai scump şi să vândă mai ieftin“, ne-a spus Gabriel Sârbu, director de taxe şi tarife din ANRE.
În faţa scumpirilor, consumatorii nu par să aibă niciun mijloc de apărare. Gheorghe Ciubotaru, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, spune că oamenii reclamă preţurile în creştere, dar ANPC nu are nicio putere. „Noi putem verifica doar respectarea clauzelor contractuale“, spune acesta.
Efectul de domino
În timp ce oficialii BNR cred că o scumpire a gazelor cu mai puţin de 10% nu pune probleme inflaţiei, iar o scumpire cu aproape 20% ar duce la mărirea preţurilor, profesorul de economie Daniel Dăianu este de părere că vom rata oricum ţinta. „Inflaţia va fi afectată oricum şi nu mai există şanse ca aceasta să fie sub 7%“, crede Daniel Dăianu. Estimările lui Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, sunt diferite: „Majorarea preţului gazelor cu peste 12% are efect inflaţionist“, amintind că primii afectaţi vor fi producătorii de îngrăşăminte.
„Agricultorii vor prefera să importe din Ucraina îngrăşămintele“, spune Pogonaru. El crede că scumpirea gazelor va scumpi alimente