Gazoduct spre Abhazia pe sub Marea Neagră, centrală nucleară în Transnistria
Strategia energetică pe termen lung a Rusiei include, mai nou, şi construirea de infrastructură pe teritoriul republicilor separatiste sprijinite de Moscova. Este vorba de două proiecte de amploare: construcţia unui gazoduct între Rusia şi Abhazia (republică separatistă de pe teritoriul Georgiei), dar şi a unei centrale nucleare în Transnistria. Potrivit Rompres, autorităţile ruse şi cele abhaze negociază în prezent pe tema construirii unei conducte de gaze naturale pe sub Marea Neagră (de la staţiunea rusească Soci până la Suhumi, centrul administrativ al Abhaziei).
Conducta va ocoli bineînţeles Georgia, a cărei administraţie nu este în relaţii tocmai prietenoase cu Moscova. Informaţia a fost iniţial făcută publică de „preşedintele” abhaz Serghei Bagapş, iar marţi a fost deja confirmată de gigantul energetic rus Gazprom. Potrivit surselor Gazprom, conducta va fi o ramificaţie a conductei deja existente Tuapse-Adler. Însă cu ajutorul acestui proiect, se vor asigura gazele necesare populaţiei din Abhazia şi se vor conserva astfel pădurile din regiune.
Tehnologie nucleară în Transnistria
Se pare că, foarte curând, ruşii vor da unda verde şi pentru un alt proiect mai vechi – construcţia unei centrale nucleare în apropiere de Dubăsari, pe malul stâng al Nistrului. Centrala ar fi vitală, spun aşa-numitele autorităţi transnistrene, pentru a asigura cu energie electrică atât economia Moldovei, cât şi cea a Transnistriei şi chiar sudul Ucrainei. Astfel, iniţiativa s-ar bucura nu numai de sprijinul politic al Tiraspolului, ci şi de bunăvoinţa moldovenilor şi a ucrainenilor.
Deocamdată nu se ştie cine ar putea asigura finanţarea unei asemenea structuri (un singur reactor ar costa cel puţin 2 miliarde de dolari). Totuşi, simpla readucere în discuţie a acestei idei arată că