Cel mai mare randament dupa prima luna de investire a banilor clientilor l-a inregistrat ING, liderul pietei pensiilor administrate privat.
Fondurile de pensii obligatorii (pilonul II) au inregistrat randamente intre -1,3% si 3,54% in prima luna de la lansare, 9 din cele 14 fonduri prezente pe piata fiind pe minus.
Cel mai mult a castigat liderul pietei, ING Fond de Pensii, care a avut un randament de 3,54%, in timp ce celelalte fonduri au avut fie castiguri mai mici de 1%, fie scaderi. Totusi, aceste rezultate nu sunt inca relevante, iar adevaratele randamente ale fondurilor de pensii obligatorii se vor vedea abia peste cativa ani.
Al doilea fond ca randament in prima luna a fost BT Aegon, care a castigat 0,91%, iar al treilea OTP, cu un castig de 0,46%.
In zilele urmatoare, fondurile vor publica structura investitiilor, lucru pe care il vor face la sfarsitul fiecarei luni, datele fiind valabile pentru luna anterioara. Majoritatea fondurilor de pensii au profitat de derogarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, care le permite sa investeasca mai mult de 20% din active in depozite bancare si doar cateva au intrat si pe piata de capital.
In prima luna de investire a banilor colectati de la clienti, adica in perioada 20 mai-20 iunie, doar cinci fonduri de pe piata au avut randamente pozitive: ING, BT Aegon, OTP, BCR si AIG. Celelalte fonduri care activeaza pe piata - Prima Pensie, Interamerican, Generali, Omniasig, Aviva, BRD, Bancpost, Allianz-Tiriac si KD - au raportat scaderi fata de inceputul perioadei. Cele mai mari scaderi le-au inregistrat fondurile KD (-1,3%), BRD (-1,21%), Allianz-Tiriac (-1,07%) si Bancpost (-0,98%).
La fondurile de pensii obligatorii au aderat peste 4,15 milioane de salariati in perioada campaniei, adica de la mijlocul lui septembrie trecut pana la mijlocul lunii ianuar