Fiecare român este reprezentat de un număr format din 13 cifre. De ele depinde, în multe situaţii, viaţa sau libertatea de mişcare a unei persoane. Sursa: EVZ
1 /.
Chiar dacă de aceste numere depinde, în multe situaţii, viaţa sau libertatea de mişcare a unei persoane, cântărind „mai greu“ decât numele sau personalitatea acesteia, cele 13 cifre ne-au fost atribuite de un funcţionar de la Starea Civilă, în virtutea simplului fapt că eram „următorii“ pe lista de aşteptare!
Aveţi Cod Numeric Personal (CNP), deci existaţi! Cartea de identitate, paşaportul, permisul de conducere, abonamentul pentru mijloacele de transport în comun, asigurarea socială şi cea de sănătate, creditul la bancă, accesul în instituţii şi, uneori, chiar şi locul de muncă depind de 13 cifre care vă identifică. Deşi mulţi ar crede că CNP-ul îi reprezintă, că poate dezvălui absolut totul despre ei, lucrurile nu stau nici pe departe aşa.
„Codul Numeric Personal nu dezvăluie absolut totul despre o persoană. Citindu-l, cei care au habar despre cum se calculează pot afla sexul acelei persoane, vârsta şi locul în care s-a născut. Şi cam atât... Este important, însă, pentru autorităţi, deoarece permite identificarea rapidă a unei persoane. De aceea, multe chestiuni legate de viaţa cuiva depind de cele 13 cifre“, explică reprezentanţii Inspectoratului Naţional pentru Evidenţa Persoanelor (INEP).
CNP-uri pe bandă rulantă
Codul Numeric nu este calculat pentru fiecare persoană în parte. „Concret, lucrăm cu un program de calculator care generează liste cu CNP-uri. Astfel de liste sunt distribuite, în fiecare an, tuturor Oficiilor de Stare Civilă din ţară, aflate în subordinea primăriilor. Fiecare oficiu primeşte un număr de CNP-uri aproximativ egal cu numărul de copii născuţi în anul precedent, pe raza primăriei respective. Spunem aproximativ