DIFICULTĂŢI ● Birocraţie şi neputinţă în sancţionarea intruşilor în rezervaţie
Gard în gard cu portul Mangalia, mal în mal cu bulgarii, pe o suprafaţă de 5.000 de hectare se întinde ditamai rezervaţia marină, unica de acest fel din ţara noastră. Şi dacă tot o avem, de ce să nu o protejăm, ar zice unii, sau de ce să nu ne batem joc de ea, ar zice alţii.
Acum, că factorul distructiv are funcţie – cum ar fi vreun consilier sau om de afaceri care-şi mai ridică o vilă, sau vreun "gibon", care se dă cu ski-jet-ul în plină rezervaţie după ce a trecut razant pe lîngă doi copii care pluteau pe o saltea şi a mai ratat doi îndrăgostiţi, care se sărută în mare – nu prea îl mai interesează pe bietul căluţ de mare, care s-a dus demult la cele sfinte prin elicea motorului.
PE MARE... La ora actuală, Rezervaţia Marină "2 Mai-Vama Veche" este împărţită în două arii: una în care sînt permise scufundările doar strict în interes ştiinţific, şi o alta, de tampon, în care se permit înotul şi pescuitul doar cu bărci cu vîsle. Dragoş Micu de la Institutul de Cercetare şi Dezvoltare Marină "Grigore Antipa" din Constanţa, custodele rezervaţiei, se plînge de birocraţie şi de neputinţă în ceea ce priveşte sancţionarea intruşilor în rezervaţie. "La ora actuală facem demersuri şi poate şi reuşim în curînd, că ne chinuim de ceva vreme să fim noi, custodele, adică Institutul, cei care să aplicăm amenzi. Pentru că acum singurii care pot da amenzi sînt Agenţia de Protejare a Mediului şi Garda de Mediu. Dar procedura este mai mult decît inutilă. Pentru că firul este următorul: noi observăm de exemplu că ăla a intrat cu ski-jet-ul în rezervaţie, sesizăm APM şi Garda. Păi pînă ajunge la ei sesizarea, pînă vine cineva, ăla şi-a făcut demult treaba şi a mai plecat şi liniştit acasă. În momentul în care noi o să putem aplica sancţiuni, atunci o să fie simplu: sesizăm şi dă