Companiile autohtone care au intrat pe piaţă de la începutul anului au generat un rulaj de numai 39 milioane de euro Tot mai interesante în urma corecţiilor de preţ, acţiunile lichide
Companiile autohtone care au intrat pe piaţă de la începutul anului au generat un rulaj de numai 39 milioane de euro
Tot mai interesante în urma corecţiilor de preţ, acţiunile lichide reuşesc să-şi păstreze supremaţia în faţa celor şase noi societăţi româneşti de la bursă.
Două oferte publice iniţiale (IPO), trei transferuri de pe fosta piaţă electronică Rasdaq şi un transfer din categoria Nelistate au sporit, în primul semestru din acest an, rândurile Bursei de la Bucureşti.
Cumulat, cele şase companii româneşti au adus, iniţial, peste un miliard de euro la capitalizarea BVB, susţinând astfel piaţa în ciuda corecţiilor. Cu toate acestea, noile intrări nu s-au făcut foarte vizibile până în momentul de faţă.
Prioritate pentru titlurile lichide
Valoarea totală a schimburilor perfectate cu acţiunile Transgaz (TGN), Dafora Mediaş (DAFR), VES Sighişoara (VESY), Casa de Bucovina (BCM), Uztel (UZT) şi Romcarbon Buzău (ROCE) din momentul tranzacţionării lor la BVB a fost de aproximativ 39,5 milioane de euro (142,27 milioane de lei).
Astfel, strict din punctul de vedere al volumului tranzacţiilor, noii emitenţi nu au adus un salt al lichidităţii bursei. "Explicaţia stă în principal în evoluţia generalizată a pieţelor de acţiuni, investitorii fiind tot mai puţin activi la cumpărare, mai ales cei străini.
În contextul de piaţă al anului trecut, numai listarea Transgaz ar fi trebuit să fie suficientă pentru o creştere a lichidităţii bursei", explică Mihai Căruntu, analist BCR.
Transportatorul de gaze naturale a asigurat nu mai puţin de 85% din rulajul total al noilor emitenţi (120,2 milioane de lei). Transgaz este cea mai mare companie c