Romania controleaza fenomenul coruptiei in aceeasi masura ca state precum Lesotho si Trinidad Tobago, are o stabilitate politica similara celei din Rwanda si o eficienta a actului de guvernare comparabila cu a statului Guyana, sunt cateva dintre concluziile studiului "Indicatorii Guvernarii la nivel Global", intocmit de Banca Mondiala. Studiul, care include 212 tari, face evaluarea guvernarii in functie de sase criterii: "Suveranitatea legii", "Controlul coruptiei", "Alegerea si Responsabilitatea", "Stabilitatea politica", "Eficacitatea guvernamentala", "Calitatea reglementarii".
Potrivit criteriului "Suveranitatea legii", Romania ocupa pozitia 140 intre cele 212 state, fiind depasita de Bulgaria, India sau Chile, dar situandu-se inaintea altor state, precum Rusia, Mexic sau Belarus.
In ceea ce priveste "Controlul coruptiei", studiul, care claseaza Romania pe pozitia 136 la egalitate cu Lesotho si Trinidad Tobago, releva ca acest indicator s-a inrautatit fata de 2006, desi s-a imbunatatit considerabil in ultimii 11 ani. La acest capitol, al controlului coruptiei, Chile, Ungaria sau Turcia sunt situate inaintea Romaniei.
In functie de criteriul "Stabilitatea politica", Romania se afla pe pozitia 104, la egalitate cu Rwanda. Comparativ cu 2006, indicatorul a cunoscut o ameliorare, dar a scazut semnificativ fata de 1996. Romania devanseaza Moldova, Rusia, Turcia sau Ucraina, insa se gaseste pe o pozitie mai slaba decat Aruba, Botswana, Estonia sau Kazahstan.
"Calitatea reglementarii" este similara celei din Botswana, Africa de Sud si Republica Vanuatu. Romania este clasata pe locul 71, in urcare usoara fata de 2006 si considerabila fata de 1996.
La capitolul "Alegerea si Responsabilitatea", Romania este pe pozitia 82 la egalitate cu Croatia. Andorra, Estonia, Ghana, Grenada sau Guam au primit evaluari mai bune deca