Indiferent că vrei să construieşti o autostradă, un mall sau un cartier de locuinţe, este nevoie de acceptul arheologilor. În momentul de faţă nu avem atâţia arheologi câte şantiere sunt
Indiferent că vrei să construieşti o autostradă, un mall sau un cartier de locuinţe, este nevoie de acceptul arheologilor. În momentul de faţă nu avem atâţia arheologi câte şantiere sunt în ţară
Cinematograful a creat o aură poetică acestei meserii. În realitate, ea înseamnă să stai ore în şir la 40 de grade C, fără apă, cu şpaclul şi cu măturica în mână şi să dormi în cort.
căldură toridă, în căutarea vestigiilor şi recuperarea lor. Apoi, zeci şi sute de ore de laborator unde analizezi rezultatele săpăturilor, notezi totul, conservi, clasifici…"După 40 de ani de muncă vă pot spune că această meserie este una foarte grea. Este un domeniu care pare spectaculos.
Asta la prima vedere. Însă, când ajungi să cunoşti <> , îţi dai seama că totul este diferit", spune prof. dr. Alexandru Barnea, şeful Catedrei de Istorie Antică şi Arheologie, din cadrul Universităţii Bucureşti. "Prestigiul social este foarte scăzut, ocaziile să faci carieră sunt limitate.
De aceea, această meserie nu este recomandată celor care visează la o carieră rapidă şi spectaculoasă. Presa a creat o imagine poetică acestei meserii, însă ce nu ştie lumea este că în spate e foarte multă muncă, dăruire şi răbdare".
Latină, greacă veche, epigrafie
Angajaţi în muzee, instituţii de cercetare, pe şantiere sau cadre didactice în universităţi, arheologii au cunoştinţe dintre cele mai variate. Istorie, geografie, epigrafie, arhitectură, latină, greacă veche, maghiară sunt doar câteva dintre disciplinele pe care un viitor arheolog le studiază în cadrul facultăţii.
"România trece printr-o perioadă în care se construieşte şi se va construi foarte mult. De aceea, arheologii vor fi