Cresterile mai temperate ale preturilor bunurilor si tarifelor serviciilor de consum ale populatiei, consemnate in aprilie (0,52%), respectiv in mai (0,49%) a.c., au stopat traiectoria ascendenta a ratei anuale a inflatiei. Intr-un articol precedent spuneam: "Incepand cu luna mai, rata anuala a inflatiei se inscrie pe o traiectorie descendenta, chiar daca va mai ramane pentru doua luni - iunie si iulie - prizoniera efectului de baza nefavorabil". Datele statistice oficiale confirma. Rata anuala a inflatiei a inregistrat in luna mai nivelul de 8,46% (mai 2008 / mai 2007), comparativ cu 8,62% in luna aprilie a.c. Chiar daca traiectoria descendenta se va aplatiza in luna iunie si conjunctural va fi intrerupta in iulie, ca urmare a unei cresteri insemnate a pretului la gaze, incepand cu luna august panta se va accentua luna de luna, iar la sfarsitul anului rata anuala a inflatiei se va situa la nivelul de 6%.
Efectul de baza nefavorabil, datorat nivelului mic al ratei lunare a inflatiei inregistrat in iunie 2007 (0,14%), respectiv in iulie 2007 (0,29%), are pentru perioada curenta o influenta semnificativa asupra amplitudinii ratei anuale a inflatiei. Calculele demonstreaza. Daca in perioada ianuarie - iulie 2007 cresterea cumulata a preturilor si tarifelor a fost de 1,91%, in primele cinci luni ale acestui an acest nivel a fost deja depasit, inregistrandu-se o rata a inflatiei de 3,28%, mai mare cu 1,37 puncte procentuale. Dar, incepand cu luna august a.c., efectul de baza nefavorabil isi va diminua contributia asupra nivelului ratei anuale a inflatiei.
De retinut ca rata anuala a inflatiei se determina in Romania la fel ca in toate celelalte tari din Uniunea Europeana. Atat teoretic, cat si practic, este utilizata aceeasi metodologie elaborata de Oficiul de Statistica al Comunitatii Europene (Eurostat), pe baza unor criterii riguros stiintifice.