Banca Naţională a României a majorat joi dobânda de politică monetară cu 0,25%, până la 10%, fiind cea de-a şasea decizie consecutivă de scumpire a costurilor de împrumut. În mod normal ridicarea acestei dobânzi cheie de către BNR forţează băncile comerciale să scumpească şi ele creditele pentru a tempera consumul şi a reduce inflaţia.
În cazul de faţă analiştii consideră însă că este vorba despre un semnal al băncii centrale şi mai puţin de o măsură care să ducă la creşterea dobânzilor creditelor acordate populaţiei. “Aprecierea de 0,25% este mai degrabă un semnal. Era cea mai mică modificare posibilă. Nu cred că vom vedea modificări la dobânzile băncilor, doar din cauza acestui motiv”, a declarat pentru Gândul Lucian Anghel, economist-şef al Băncii Comerciale Române. El a adăugat că este foarte posibil ca ultima “fereastră” pe care BNR o mai are pentru a ridica din nou dobânda cheie este luna iulie, inflaţia fiind de aşteptat să scadă treptat începând cu luna august sau septembrie.
În luna aprilie, rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 8,62% în mai la 8,46%, principalele scumpiri fiind în rândul produselor alimentare. În acelaşi timp, banca a subliniat că scumpirea gazelor naturale şi a curentului electric, dar şi a accizei la produsele din tutun vor contribui şi ele, per total, la creşterea inflaţiei, în timp ce creşterea salariilor a depăşit sensibil aprecierea productivităţii. “Dobânda cheie este singura pârghie monetară pe care o are BNR pentru a se lupta cu inflaţia. Dacă BNR ar fi decis acum ridicarea pragului până la 20% nu cred că am fi găsit fructe mai ieftine în piaţă”, a precizat Anghel. Sfatul lui pentru cei care vor să îşi facă depozite la bănci este să o facă în această perioadă, când clienţii pot beneficia de dobânzi fixe de măcar 10% pe an. (V.R.)
Banca Naţională a României a majorat joi dobânda de politică monetară cu 0,25%,