Banca Nationala a Romaniei a majorat, in sedinta de politica monetara de joi, pentru a sasea oara consecutiv in ultimele noua luni, dobanda de politica monetara, cu 0,25% , pana la 10%. Dobanda cheie a ajuns, astfel, la cel mai ridicat nivel din august 2005 pana in prezent. Decizia BNR a fost anticipata de analistii financiari, avand in vedere accentuarea inflatiei in iulie ca urmare a cresterii preturilor la energie, gaze si tutun.
Dobanda cheie a crescut de la 7%, in octombrie 2007, la 10%.
BNR a hotarat, totodata, sa mentina nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit. Rezervele minime obligatorii sunt de 20% din pasivele in lei si de 40% din cele in valuta. Bancile trebuie sa constituie aceste rezerve pana pe data de 23 a fiecarei luni.
"Consiliul de administratie al BNR va monitoriza cu vigilenta evolutiile indicatorilor macroeconomici, fiind gata sa utilizeze intregul set de instrumente de care dispune banca centrala pentru a contracara presiunile inflationiste si a asigura reluarea procesului de dezinflatie intr-un ritm compatibil cu atingerea in mod sustenabil a tintelor de inflatie anuntate pe termen mediu", se arata intr-un comunicat al BNR.
Rata dobanzii de politica monetara este plafonul ratelor dobanzilor la care BNR atrage depozite pe termen de o luna de pe piata monetara interbancara. Prin urmare, majorarea dobanzii de politica monetara afecteaza costurile refinantarii de pe piata interbancara. Dobanzile practicate pe piata monetara romaneasca sunt puternic corelate cu rata dobanzii de politica monetara si orice crestere de dobanda va fi simtita si la nivelul dobanzii produselor oferite de bancile comerciale.
Tinta BNR de inflatie pentru 2008 este de 3,8% plus minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5% plus min