Anularea votului in cazurile Mitrea si Nastase este o stire buna sau rea? Victoria lui Sorin Oprescu in alegeri e o tema pozitiva sau negativa? Taierea suvitei lui Traian Basescu a fost cu plus sau cu minus?
Nu radeti! Cat de curand aceste intrebari ar putea deveni esentiale in momentul alcatuirii oricarui jurnal de stiri, dupa ce intitiativa liberalului Ghise si a PRM-istul Funar de modificare a legii audiovizualului a primit votul in unanimitate al Senatului.
Mai precis, legea spune ca "programele de stiri ale posturilor de televiziune si radio contin in pondere egala, stiri cu teme pozitive si, respectiv, negative". Intrebat care sunt criteriile de stabilire a categoriei, Ioan Ghise n-a putut spune decat ca specialistii vor elabora normele de aplicare.
Cert este ca el si Gheorghe Funar au urmarit sa imbunatateasca "climatul general si sa ofere sansa publicului sa aiba perceptii echilibrate asupra vietii cotidiene, atat din punct de vedere psihic, cat si emotional".
"Studiile de specialitate (...) demonstreaza extraordinara nocivitate si efectele ireversibile asupra sanatatii si vietii oamenilor atunci cand stirile negative ne coplesesc existenta", se arata in expunerea de motive a celor doi parlamentari.
Si daca stirile negative sunt adevarate? Trebuie ele ascunse doar pentru a nu stresa poporul? Ne obliga legea sa mintim, prin eludare, poporul cu televizorul? Adica pe senatori nu-i intereseaza fenomenul, ci doar reflectarea lui la televizor. Nu ii intereseaza sa imbunatateasca viata romanilor, ci doar sa-i convinga pe romani ca viata lor este frumoasa. Vorba unui confrate, asteptam legea care sa impuna victoria binelui asupra raului. Sau poate ar trebui scoase in afara legii filmele fara happy-end?
Vorbe bune, vorbe rele
Ce ar fi trebuit sa faca redactorii, editorii si producatori