Numărul milionarilor în dolari din întreaga lume a depăşit, anul trecut, pragul de zece milioane, potrivit unui studiu realizat de banca americană de investiţii Merrill Lynch şi firma de consultanţă Capgemini Group. Sursa: AFP
Averea cumulată a celor 10,1 milionari a atins 40.700 de miliarde de dolari, înregistrând o creştere de 9,4% faţă de anul 2006. Această evoluţie este rezultatul creşterii economice mondiale, care a rămas ridicată în 2007, în ciuda turbulenţelor de pe pieţele financiare, precizează AFP.
Cele trei regiuni în care numărul milionarilor a crescut semnificativ sunt Orientul Mijlociu (+15,6%), Europa de Est (+14,3%) şi America Latină (+12,2%), graţie exploziei preţurilor la materiile prime şi a dezvoltării unor noi pieţe financiare, arată autorii studiului.
India bate însă toate recordurile, având, în 2007, cu 22,7% mai mulţi milionari decât în 2006, urmată de China (+20,3%), Brazilia (+19,1%) şi Rusia (14,4%). Totuşi, unul din trei milionari în dolari trăieşte în Statele Unite ale Americii. Africa, Orientul Mijlociu şi America Latină se pot lăuda împreună cu doar 10% dintre milionarii lumii. Şi numărul bogaţilor care deţin peste 30 de milioane de dolari fiecare a fost mai mare şi a ajuns, anul trecut, la 103.320 de persoane, iar averea medie la nivel mondial a depăşit 4 milioane de dolari.
Bogaţii au evitat plasamentele riscante
Studiul realizat de banca Merrill Lynch şi firma de consultanţă Capgemini Group mai constată că incertitudinile economice şi criza financiară mondială i-au determinat pe deţinătorii de mari averi să evite plasamentele riscante. Lichidităţile, depozitele şi obligaţiunile au reprezentat 44% din activele lor financiare, iar sumele alocate investiţiilor au crescut cu aproximativ 9%. Circa 117 miliarde de dolari au fost investiţi numai în energiile alternative, mai ale