Piata locala de placi grafice pentru calculatoare va creste in acest an cu 30%, la 450.000 de unitati, intre 80 si 85% din vanzari fiind revendicate de producatorul american de procesoare grafice NVIDIA.
"Conform estimarilor noastre, NVIDIA are 80-85% din piata. O tendinta importanta pe piata locala este suma in crestere alocata de utilizatori pentru procesoarele grafice: pretul mediu al produselor vandute pe piata din Romania a crescut cu aproape 50% in ultimul an", a declarat pentru ZF Cedric Royer, director de vanzari pentru Europa de Est, Rusia si Comunitatea Statelor Independente al NVIDIA.
"Experienta vizuala este din ce in ce mai importanta, iar utilizatorii - fie ca este voorba de cei de business sau de consumatori - au nevoie din ce in ce mai mult de putere de procesare grafica, iar aceasta tendinta se va accentua. Navigarea tridimensionala, spre exemplu, care acum este la inceput, va deveni ceva obisnuit peste cativa ani", spune Royer. "Aparitia Windows Vista, primul sistem de operare care a impus prezenta in configuratia PC-ului a unei placi video performante sau produse ca Apple iPhone sau iPod Touch au ajutat foarte mult piata pe care activam, generand o revolutie pe zona de divertisment. Spre exemplu, utilizatorii au ajuns sa isi doreasca interfete grafice precum cele prezente pe produsele Apple, dar nu neaparat pe un produs al companiei. De aceea este important ca producatorii de sisteme sa se concentreze sa ofere sisteme PC pentru diverse nise de clienti, sa-si gaseasca piata. In cazul Apple, spre exemplu, clientii nu se focuseaza pe componentele produselor, ci pe experienta pe care le-o promite compania cu echipamentele, si platesc pentru aceasta un pret premium."
Pornind de la aceasta situatie, Cedric Royer spune ca cererea pentru procesoare grafice performante, care permit rularea cu usurinta a unor aplicatii precum cele de pr