Daca parlamentul de la Roma va adopta pachetul legislativ de urgenta privind securitatea interna, Italia inceteaza sa mai fie un stat de drept. Evenimentul va trece, cel mai probabil, neobservat. Consiliul European nu a emis o silaba despre incendierea taberelor de romi si distrugerea pravaliilor unor imigranti asiatici sub ochii autoritatilor din Milano, Napoli si Roma. Iar liderii UE l-au primit pe Silvio Berlusconi ca pe un vechi camarad de gasca, si nu cu intrebarile cuvenite unui sef de executiv ce incearca sa impuna un regim de mana forte in interiorul Uniunii Europene.
Noua criza constitutionala creata de Irlanda ii impiedica pe liderii europeni sa vada padurea din cauza copacilor. Italia renunta treptat la libertate si la toleranta, valori fondatoare ale UE, edificand un model european de democratie limitata, sursa de inspiratie pentru tari cu institutii fragile si corupte si cu cetateni lipsiti de solidaritate, ca Romania. Silvio Berlusconi, premierul care si-a oprit prin lege procesul de coruptie, poate fi un exemplu si un alibi pentru Bucuresti. Daca institutiile UE se vor preda in fata Romei, foarte curand nu vor mai putea obliga niciun stat sa indeplineasca criteriile politice.
Legile securitatii zamislite de ministrul de interne Robert Maroni suspenda norme constitutionale, drepturi fundamentale, chiar economia de piata instaurand starea de exceptie. Ce prevede acest pachet de acte normative (un decret-lege adoptat deja si o lege ce va fi discutata de parlament luna viitoare) tratat cu indiferenta vinovata de opinia publica italiana si de Uniunea Europeana? Decretul ingheata 100.000 de procese de furt, rapire, vatamare corporala, frauda si coruptie, pentru a face loc in instante unor „fapte mai grave“. Printre fericitii beneficiari, politistii care aproape au ucis in bataie jurnalisti si protestanti antiglobalizare in timpul summ