Piata de lacuri si vopsele, una dintre cele mai competitive din sectorul constructiilor, este ocolita de marii jucatori de la nivel mondial, care au o prezenta discreta pe piata, doar prin import. Insa, avand in vedere cresterea puternica a consumului, in
Piata de vopsele a ajuns anul trecut la aproximativ 200 de milioane de euro, in crestere cu circa 20%, ritm care se va reduce la 12-15% in urmatorii trei ani, insa va ramane atractiv pentru gigantii mondiali precum Akzo Nobel (Olanda), SigmaKalon, parte a grupului american PPG, BASF Coatings (Germania) sau Tikkurila (Finlanda).
Ritmul accelerat de dezvoltare a sectorului constructiilor si cererea de locuinte vor contribui major la avansul consumului de lacuri si vopsele, potrivit companiilor de profil. Industria de vopsele este dominata de cinci producatori: Kober (detinut de familia Kober), Fabryo (controlat de fondul suedez Oresa Ventures), Policolor (detinut de fondurile Romanian Investment Fund si RC2 Limited), dufa Deutek (detinut de fondul american de investitii Advent International) si Atlas Corporation (companie controlata de investitori greci), care detin circa 70% din totalul vanzarilor.
"Piata locala nu va mai ramane in totalitate a producatorilor locali. Chiar daca pana acum jucatorii internationali au avut o prezenta mai degraba discreta pe piata, estimez ca in maximum doi ani situatia se va schimba radical. Fie ca se vor instala prin investitii de tip greenfield sau ca vor reusi achizitii ale unor producatori locali, prezenta lor este certa pe termen scurt", a declarat Adrian Ion, marketing manager al dufa Deutek.
Consumul de lacuri si vopsele a ajuns deja la un grad de maturitate, iar piata poate atinge nivelul de 500 milioane de euro in 2011. "Ritmul ridicat de extindere al constructiilor a determinat ca, in ultimii trei ani, ponderea acestui sector sa se majoreze