În timp ce angajatorii se plâng că tinerii sunt slab instruiţi, universităţile susţin că şi-au adaptat programa la cerinţele pieţei Absolvenţii cu studii superioare îşi găsesc
În timp ce angajatorii se plâng că tinerii sunt slab instruiţi, universităţile susţin că şi-au adaptat programa la cerinţele pieţei
Absolvenţii cu studii superioare îşi găsesc greu de lucru în specialitatea pentru care s-au pregătit. Ei fie se recalifică, fie acceptă slujbe pentru care nu au calificare.
De câţiva ani, în România se vorbeşte despre criza de personal calificat, despre lipsa specialiştilor în anumite domenii sau despre corelarea programei şcolare cu cerinţele pieţei muncii. Dar când trebuie trecut la fapte nimeni nu-şi asumă nicio responsabilitate.
Majoritatea studenţilor care vor să câştige un ban în timpul facultăţii îşi găsesc joburi sezoniere care nu au legătură cu domeniul în care se pregătesc. De cele mai multe ori, absolvenţii de studii superioare stau acasă luni de zile până îşi găsesc un loc de muncă în meseria învăţată în şcoală. Asta în cazul fericit.
Cei mai puţin norocoşi acceptă o slujbă fără legătură cu ceea ce au învăţat, mulţi angajându-se ca agenţi de vânzări sau de asigurare, operatori la companii de telefonie mobilă sau lucrători în supermarketuri. Alteori, pentru jobul găsit nici măcar nu este nevoie de o diplomă de facultate.
Studii şi strategii, degeaba
Directorul din Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES), Eugen Blaga, este de părere că pregătirea universitară nu ţine cont de o anumită actualizare a conţinutului meseriilor.
El spune că nu există o strategie unitară şi coerentă în legătură cu informaţiile pe care un absolvent ar trebui să le primească.
"Orice pregătire ai da studentului, dacă nu o adaptezi pieţei muncii şi dacă nu o transformi în utilitate profesională, degeaba