PLAJA SULINA ● Protecţie ecologică vs investiţii
Ultima plajă sălbatică a Europei, cea de la Sulina, este de mai mulţi ani în pericol. „Chitit“ să scoată localitatea din sărăcia în care se zbate, primarul singurului oraş din Delta Dunării aprobă de ani buni tot felul de proiecte de dezvoltare a plajei. Acestea sînt însă oprite de autorităţile de mediu, fie că e vorba de hoteluri, de parcuri eoliene sau de aerodrom.
Aţi fost vreodată la Sulina? Europa se sfîrşeşte cînd ajunge la Sulina, şi asta nu doar din punct de vedere geografic, cît mai ales din cauza sărăciei lucii în care se zbate cel mai estic oraş al Uniunii Europene. Deşi ascunde cîteva mici comori (fostul Palat al Comisiunii Europene, catedrala ortodoxă, castelul de apă, construit de olandezi, cimitirul sau vechiul far), acestea îşi pierd însemnătatea în faţa ruinelor fabricii de conserve, ale şantierului naval, cinematografului sau altor clădiri publice. Turiştii care fac cumpărături de 70 de lei la supermarket-ul din centrul oraşului produc rumoare între locuitori: localnicii sînt obişnuiţi să cheltuiască maximum 10 lei la cumpărături. Mai mult, vînzătoarea îţi recomandă, de la detergent la salam, produsele cele mai ieftine din raft. Salariile depăşesc rar în Sulina 600 de lei pe lună. Blocurile comuniste dau ultima măsură a sărăciei. Surse de supravieţuire? Turismul sau plecarea în străinătate, mai ales pe vas.
OPŢIUNI. Ce poate face un turist dacă vine la Sulina? Teoretic, foarte multe. În primul rînd, oraşul se află în Deltă, ca atare turiştii pot face excursii pe canalele şi lacurile Rezervaţiei. Apoi, pentru că Sulina este pe ţărmul Mării Negre, turiştii pot merge la una dintre cele mai spectaculoase plaje din Europa, considerată ultima plajă virgină a continentului. Plaja are 150 de metri lăţime, nisipul este extrem de fin, fiind filtrat de Dunăre,