Acum, că vara şi-a intrat în drepturi şi în curând veţi merge în concediu la mare, este momentul să vă îngrijiţi de silueta dumneavoastră. Fusta preferată de vara trecută nu vă mai cuprinde, nici imaginea din oglindă atunci când probaţi costumul de baie nu vă mulţumeşte, aşa că ar fi cazul să vă debarasaţi de cele câteva kilograme în plus. Sfaturile specialiştilor în nutriţie vă pot ajuta să vă recăpătaţi silueta de invidiat, fără să vă înfometaţi sau să faceţi eforturi disperate. „Alimentaţia trebuie să fie, în primul rând, echilibrată, să cuprindă produse din toate grupele de alimente. Carne slabă, de pui, peşte, vită pregătită la grătar, prin fierbere, sau în tigaia de teflon, fără adaos de ulei, produsele lactate degresate, fructele şi legumele proaspete pot fi oricând mâncate pe parcursul zilei. Poate fi admisă chiar şi pâinea, bineînţeles în cantităţi moderate, căci ea aduce fibrele necesare unei digestii alimentare bune. Nu trebuie uitate nici lichidele, sub formă de ceaiuri neîndulcite, sucurile naturale de fructe, de preferat cele pregătite în casă, apa plată. Sunt excluse însă, mai ales pe timpul verii, dulciurile, prăjiturile cu cremă, care pe lângă aportul caloric ridicat, pot cauza îmbolnăviri. Trebuie să mâncaţi de patru - cinci ori pezi, la intervale de trei ore“, a precizat Luminiţa Vanghelie, medic primar Spitalul Clinic de Urgenţă, Secţia diabet, boli de nutriţie şi metabolism. Nu ar fi rău ca înainte de a lua masa să vă propuneţi să lăsaţi de fiecare dată în farfurie circa 25% din mâncare. Indiferent dacă sunteţi acasă sau la restaurant, aveţi grijă să „uitaţi“ mereu o parte din calorii în farfurie. Renunţaţi şi la cocteiluri, căci alcoolul diminuează arderile de grăsimi.
Bine de ştiut Pe lângă regimul alimentar echilibrat mai există câteva trucuri care vă pot păcăli obiceiurile proaste. De exemplu, atunci când gătiţi, pentru a evita gust