CE BEM, CE MÎNCĂM ● Prăjitura conţine multă margarină
Compoziţia prăjiturii Buda¬pesta aduce cu cea a unui produs industrializat, reali¬zată în mare parte din prafuri, fără aport nutritiv asupra organismului. Cu toate acestea producătorul ne spune că este o prăjitură de casă.
CE BEM, CE MÎNCĂM ● Prăjitura conţine multă margarină
Compoziţia prăjiturii Buda¬pesta aduce cu cea a unui produs industrializat, reali¬zată în mare parte din prafuri, fără aport nutritiv asupra organismului. Cu toate acestea producătorul ne spune că este o prăjitură de casă.
Preferitta este o prăjitură de casă de tip Budapesta care are în compoziţie atîţia aditivi, încît ne întrebăm dacă nu cumva sintagma „de casă“ este greşită. De pe etichetă citim următoarea compoziţie: „Făină albă de grîu, zahăr, margarină (ulei vegetal rafinat şi ulei vegetal hidrogenat, emulgator: monogliceride distilate E471, E322 lecitină, sare, conservant – E202 sorbat de potasiu, acidifiant – E330 acid citric, colorant – beta-caroten E160a), ou melanj, griş, miere, ulei vegetal, premix (lactoză, emulgator – E472b esteri lac¬tici ai mono şi digliceridelor acizilor graşi, E475 esterii poliglicerici ai acizilor graşi, fosfat de sodiu E339(ii), stabilizator – gumă de xantanE415), emulgatori – E 471 mono şi digliceride ale acizilor graşi), afînatori: bicarbonat de sodiu E500 şi amoniu E503, gluten, aromă, cacao.“
ANALIZĂ. Prăjitura Budapesta este un produs de cofetărie cu profil nutriţional dezechilibrat, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Excesul de glucide, cu absorbţie lentă (amidon din făină albă de grîu), dar şi cu absorbţie rapidă (zahăr, miere) imprimă produsului analizat o încărcătură glicemică foarte ridicată, făcîndu-l periculos pentru pancreasul endocrin. De asemenea, prăjitura conţine margarină, periculoasă pentru sănătate, aducînd totodat