Studenţii facultăţilor de automatică şi calculatoare sunt căutaţi de firme de renume precum Microsoft, IBM, SIVECO sau HP Este de notorietate faptul că şcoala românească de IT este
Studenţii facultăţilor de automatică şi calculatoare sunt căutaţi de firme de renume precum Microsoft, IBM, SIVECO sau HP
Este de notorietate faptul că şcoala românească de IT este printre cele mai bune. Marile companii oferă salarii de 2.000 de euro pentru un informatician cu experienţă.
Dacă în urmă cu câţiva ani, mulţi absolvenţi de IT din România îşi găseau de lucru în ţări din Uniunea Europeană sau în America, în prezent, fluxul celor care pleacă afară s-a diminuat. Specialiştii în resurse umane susţin chiar că unii dintre ei se întorc pentru a se angaja în ţară.
Motivul? Pe de o parte, salariile se apropie ca valoare de cele din statele dezvoltate, iar pe de altă parte multe companii din domeniu şi-au deschis filiale şi în România.
"Sunt pur şi simplu talentaţi"
În opinia lui Dragoş Gheban, consultant al firmei Catalyst Solutions, motivul pentru care tinerii români sunt foarte buni în acest domeniu se datorează, în primul rând, faptului că încă din liceu se pune accent pe matematică, ceea ce le dezvoltă o gândire abstractă.
Pe de altă parte, românii vorbesc mai multe limbi străine, ceea ce le permite să colaboreze la proiecte mari, internaţionale. Sau "mulţi dintre ei sunt pur şi simplu talentaţi", a conchis Gheban.
Recrutarea de specialişti IT a devenit în ultima perioadă domeniul-vedetă al târgurilor de joburi. Atât companiile de software sau de consultanţă în IT, cât şi cele de telecom sau băncile caută cei mai buni specialişti de pe piaţă, pe care sunt gata să-i plătească cu salarii comparabile cu cele din UE.
"În general, salariile în acest domeniu oscilează undeva între 1.500 şi 2.000 de euro, pentru cei cu experienţ