Sintem pe primul loc in Europa in topul tarilor cu mortalitate ridicata cauzata de cancerul de col uterin. Sintem pe primul loc in Europa in ceea ce priveste numarul bolnavilor de tuberculoza. Ocupam locuri fruntase in clasamentele privind incidenta cancerului la sin, la plamini, a cirozei, a bolilor cu transmitere sexuala. Rapoartele Comisiei Europene ne arata ca pe un popor bolnav, insuficient informat in ceea ce priveste sanatatea si preventia anumitor boli. Nu avem o cultura medicala, nu ajungem la medic decit atunci cind nu mai avem incotro, din pacate, de multe ori, prea tirziu. Romanii isi trateaza cu superficialitate starea de sanatate si, cu exceptia pensionarilor, calca foarte rar printr-un cabinet medical.
Integrarea in UE ne obliga, cumva, sa adoptam o alta atitudine, dar buba e atit de veche, iar metehnele sint atit de bine inradacinate, incit mi-e greu sa cred ca vom ajunge vreodata, din acest punct de vedere, cu adevarat cetateni europeni.
Ei bine, guvernarea PNL a incercat ceva. Din pacate insa, problema a fost tratata tipic romaneste si, sincer, din punctul meu de vedere, Programul national privind evaluarea starii de sanatate, caci despre asta e vorba, o initiativa ce putea fi un real cistig pentru populatie, a adus o si mai mare neincredere in sistem.
De fapt, chiar de la inceput, acest program a stirnit dispute, multi romani intrebindu-se, pe buna dreptate avind in vedere starea deplorabila a sistemului sanitar, daca e vorba despre o decizie inteleapta sau pur si simplu despre o risipa de bani.
A trecut un an, programul se apropie de final si, in ciuda sperantei ca timpul va rezolva bulibaselile de inceput, controversele n-au incetat nici acum, rezultatele confirmind exact ce au spus inca de la inceput scepticii: se vor cheltui sume impresionante - 900 milioane lei (9 mii de miliarde de lei vechi) - pent