Reuniunea, dominată de tensiunile dintre Federaţie şi Georgia
Primul summit UE-Rusia ţinut sub preşedinţia lui Dmitri Medvedev a început ieri în regiunea numită Kuweitul rusesc – Khanty-Mansisk din zona Ugra (în Siberia), cea mai bogată în petrol regiune din Rusia. Noul lider de la Kremlin a dorit astfel să transmită un semnal nu numai liderilor europeni (în faţa cărora să îşi consolideze statutul de principal furnizor de hidrocarburi, dar şi investitorilor cărora summitul le-ar putea atrage atenţia).
Reuniunea la vârf are loc într-un context mai dificil ca niciodată – în care neînţelegerile cu mai multe state europene au blocat încheierea unui nou acord UE-Rusia. Lituania, unul dintre statele europene care alături de Polonia a pus presiune pe Rusia, a indicat şi de această dată că va cere celorlalte membre UE să îi sprijine în faţa Rusiei cererea de reluare a transportului de petrol rusesc prin conducta Drujba (Prietenia).
Marea Britanie vine şi ea cu propria agendă: un eventual protocol care să fie inclus în acord, privind extrădarea lui Andrei Lugovoi, fostul agent KGB bănuit de asasinarea lui Alexandr Litvinenko. Condiţii pe care Rusia este prea puţin dispusă să le accepte, dar va adopta probabil un ton mai puţin combativ decât în timpul preşedinţiei lui Vladimir Putin. Chiar înainte de a începe, Rusia nu a pierdut ocazia de a demonstra europenilor că opinia sa trebuie respectată. Dmitri Medvedev l-a primit, cu câteva ore înainte de summit, pe preşedintele abhaz, Serghei Bagapş (chestiunea tensiunilor dintre Georgia şi republica autonomistă Abhazia, alimentate de Rusia, se află şi ea pe agenda summitului). Turnând astfel gaz peste foc, liderul abhaz a mulţumit Rusiei pentru „sprijinul acordat populaţiei abhaze”, relatează AFP.
În ultimul timp, tensiunile dintre Georgia şi Rusia s-au acutizat, liderul georgian acuzând Rusia că doreşte an