Dupa un prim trimestru de seceta, in care nu s-a incheiat nicio tranzactie notabila, investitorii din piata imobiliara au revenit in piata in cel de-al doilea trimestru prin doua afaceri cu o valoare cumulata de jumatate de miliard de euro. Stabilesc aces
Dupa tranzactii de peste doua miliarde de euro anul trecut, sustinute in special de campania de achizitii a Immoeast, inceputul de an a fost sarac in mutari de active, in conditiile in care o serie de investitori si-au terminat fondurile, iar bancile se arata mult mai reticente in ceea ce priveste finantarea proiectelor imobiliare.
Cu toate acestea, achizitiile facute de catre Deutsche Bank si DEGI, investitori care au incheiat afaceri de aproape 500 de milioane de euro in luna mai, arata faptul ca apetitul fondurilor mari pentru piata locala ramane ridicat, iar proiectele bune isi vor gasi in continuare cumparatori.
"E adevarat ca efervescenta ultimilor doi ani a disparut si asta poate da senzatia ca piata este imobila, ca nu se intampla nimic. In realitate insa, actorii principali ai pietei, cei care stiu sa faca real estate de mult timp, sunt activi si incheie tranzactii profitabile", apreciaza Dan Borbely, partener in cadrul firmei de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii, care a asistat DEGI la preluarea Iris Shopping Center din Titan.
Parcul de retail din estul Bucurestiului a fost dezvoltat de catre Avrig 35, are drept principal chirias un hipermarket Auchan si a fost cedat pentru 147 de milioane de euro, aceasta reprezentand cea mai mare tranzactie cu un centru comercial din Bucuresti.
Volumul mutarilor din prima jumatate a anului nu depaseste un miliard de euro, insa consultantii apreciaza ca si anul acesta vom asista la un nou record pe piata de investitii, cum de altfel s-a intamplat in fiecare dintre ultimii trei-patru ani.
"Piata investitiilor are o tendinta