Criza declansata de prabusirea pietei americane a creditelor subprime a condus la incetinirea ritmului de crestere pe majoritatea segmentelor pietei imobiliare europene, in conditiile in care investitorii au inceput sa tina din ce in ce mai mult cont de r
Chiar si in aceasta situatie insa, piata spatiilor industriale pare sa-si continue expansiunea impulsionata de estimarile privind cresterea volumului tranzactiilor comerciale la nivel mondial si de cererea puternica pentru spatiile logistice, potrivit unui studiu al Jones Lang LaSalle.
In conditiile in care piata imobiliara devine din ce in ce mai interconectata la nivel global, segmentul care beneficiaza cel mai mult de pe urma unei astfel de situatii este cel industrial, care in 2007 a inregistrat o crestere de 23%. In urmatorii doi ani este de asteptat ca pe piata europeana sa fie construiti peste 16 milioane de metri patrati de spatii industriale, cea mai mare parte pe piata central si est-europeana.
Principala piata din regiune este Rusia, care ar putea inregistra o crestere de 3,3 mil. mp. In acelasi timp, in vizorul investitorilor au intrat o serie de noi piete din regiune, precum Serbia, Croatia si Slovacia, unde desi segmentul industrial inregistreaza deocamdata o crestere limitata, exista perspective foarte bune pentru urmatorii ani.
Costurile imping investitorii spre Est
Piata spatiilor logistice din Europa se afla intr-o etapa in care se pregateste o schimbare radicala, investitorii indreptandu-se spre zonele cu economii emergente, in conditiile in care operatiunile de pe pietele mature cunosc un ritm de cresterea nesemnificativ.
Mai mult, dat fiind gradul ridicat de ocupare al spatiilor industriale pe piata vest-europeana se asteapta ca nivelul chiriilor din regiune sa inregistreze anul acesta o crestere relativ modesta, potrivit analistilor Jones La