Parlamentul a aprobat, ieri, înfiinţarea unui centru de excelenţă de spionaj şi contraspionaj (HUMINT&CI) al Alianţei Nord-Atlantice, cu componentă românească. În termeni militari,
Parlamentul a aprobat, ieri, înfiinţarea unui centru de excelenţă de spionaj şi contraspionaj (HUMINT&CI) al Alianţei Nord-Atlantice, cu componentă românească.
În termeni militari, HUMINT (Human Intelligence) desemnează informaţiile culese din surse umane (spionaj), iar CI este prescurtarea uzuală pentru activitatea de contrainformaţii (contraspionaj).
Centrul NATO va funcţiona la Oradea, iar costurile pentru înfiinţarea acestei unităţi se vor ridica la17,8 milioane de lei. După parcurgerea etapelor de acreditare şi operaţionalizare, Centrul de excelenţă NATO din România va fi coordonat de Comandamentul Aliat pentru Transformare, cu sediul la Norfolk (SUA).
Spionii militari români sunt bine cotaţi
Misiunile, responsabilităţile şi modul de organizare a componentei româneşti a Centrului vor fi stabilite de Ministerul român al Apărării, conform cerinţelor Comandamentului Aliat pentru Transformare.
Aprobarea acordată ieri de Parlamentul României vine în urma unei scrisori adresate de ministrul apărării, Teodor Meleşcanu, către preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, şi către preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu.
Potrivit ministrului Meleşcanu, în contextul procesului de transformare a NATO, România s-a oferit să preia rolul de lider în domeniul HUMINT. România are deja experienţă în acest domeniu, după ce a participat cu succes, cu structuri de informaţii militare, la misiunile internaţionale din Afganistan, Irak, Bosnia şi Kosovo.
În acest moment, Armata Română are în Afganistan, în cadrul misiunii ISAF, două structuri de informaţii, cu un efectiv de 55 de militari. În Irak, Armata Română are o "celulă de coordonare informaţ