Gradul de indatorare a populatiei a ajuns la niveluri care reclama o monitorizare atenta, deficitul extern se mentine ridicat, iar perspectivele inflatiei pe termen scurt s-au inrautatit, astfel explica reprezentantii BNR decizia de joi privind majorarea dobanzii de politica monetara la 10%.
"Atat investitiile, cat si consumul final al populatiei si-au accelerat cresterea, cel din urma stimulat de majorari substantiale ale veniturilor si de mentinerea dinamicii inalte a creditului acordat sectorului privat, mai ales a imprumuturilor in valuta. Cresterea cheltuielilor guvernamentale a suplimentat expansiunea cererii agregate. Aceste evolutii se manifesta in mentinerea la niveluri greu de sustinut pe termen lung a deficitului extern, precum si in persistenta unor rate inalte ale inflatiei", precizeaza un comunicat al BNR.
Ritmul de crestere a salariilor depaseste dinamica productivitatii muncii sporind presiunile inflationiste. "Gradul de indatorare a populatiei a ajuns la niveluri care reclama o monitorizare atenta", se arata in comunicat.
BNR avertizeaza ca perspectivele pe termen scurt ale inflatiei s-au inrautatit in contextul majorarii preturilor la gaze naturale, energie electrica si tutun.
"Nevoia de a ancora eficient anticipatiile inflationiste, evitand o deteriorare suplimentara a acestora, in contextul tensiunilor de pe pietele internationale, face necesara mentinerea in continuare a restrictivitatii politicii monetare intr-un dozaj adecvat al instrumentelor acesteia, reclamand totodata un mai mare sprijin din partea celorlalte componente ale mixului de politici economice", precizeaza comunicatul. Gradul de indatorare a populatiei a ajuns la niveluri care reclama o monitorizare atenta, deficitul extern se mentine ridicat, iar perspectivele inflatiei pe termen scurt s-au inrautatit, astfel explica reprezentantii BNR