Ministrul Cristian Adomnitei, proaspat titular al unui scor mizerabil la alegerile locale, a incercat sa-si spele imaginea printr-o dovada de mare curaj si mare vigilenta.
In prima zi a bacalaureatului a aruncat o bomba - bacalaureatul a fost fraudat. De aici am asistat la o intreaga demonstratie de diletantism.
Ziaristii s-au grabit sa scrie cu litere de schioapa si sa avertizeze cu sufletul la gura ca subiectele la proba orala a bacaluareatului au fost deconspirate inainte de inceperea examenului. Pai, cum sa fie deconspirate daca erau deja pe site-ul ministerului de cateva luni?
De fapt nu subiectele, ci cerintele subiectelor, care ar fi fost trimise pe e-mail, a venit precizarea vigilentului ministru.
Nici asa nu-i bine, pentru ca iata ce spune secretarul de stat Svetlana Preoteasca: "textele vizate de subiectele la proba orala de limba si literatura romana au fost facute publice in aprilie, astfel ca ele nu constituiau un secret. In privinta cerintelor la fiecare subiect in parte, acestea se refereau intelegerea textului si nu conta daca erau sau nu stiute de dinainte. Posibila frauda, pe care a acuzat-o ministrul, este in legatura cu altceva decat cu subiectele". Cu ce?
Ma rog, orice ar fi fost divulgat - intr-adevar cerintele, potrivit anchetei politiei - ar fi transpirat la Cluj, acolo unde candidat la bacalaureat este chiar fiul inspectoratului general, si s-au propagat cel putin spre Brasov.
Informatii ulterioare au inversat traseul, de la Brasov la Cluj, adica.
Cand? Aceasta este o alta dilema. Ministrul vigilent ne asigura ca dupa inceperea examenului, ceea ce ar face frauda extrem de discutabila, avand in vedere ca dupa intrarea elevilor in sali, practic, subiectele si cerintele erau publice si ar fi putut fi reconstituite chiar de candidati.
Exista insa si va