Liviu Grăsoiu, autorul unor monografii apreciate despre V. Voiculescu, G. Topîrceanu, Emil Giurgiuca, deci cu state vechi de istoric literar, este în egală măsură, dacă nu ceva mai mult, un critic al actualităţii, al "apariţiilor neaşteptate", cum s-a numit rubrica susţinută lunar în "Convorbiri literare" între 2000-2007. De aici şi titlul volumului.
Autorul a avut în vedere "debuturile insolite şi curajoase" şi, aş zice, nu numai. El se întoarce mereu la "prima sa dragoste" - Vasile Voiculescu, semnalând fie şi cel mai mic gest, dar nu lipsit de importanţă, ca al directorului Bibliotecii judeţene Buzău, Alexandru Oproiescu, cel care, prin organizarea "Zilelor Voiculescu", "a ştiut să menţină în actualitate opera şi personalitatea" marelui scriitor, sau volumul Cu gândul la V. Voiculescu, semnat de George Paţurcă, unde criticul este interesat de capitolul privind amiciţia "princiară" dintre autorul Ultimelor sonete... şi Nadeja Ştirbey. Dar nu numai atât. El rediscută volumul Urcuş, zăboveşte asupra Dramaturgiei inedite a lui V. Voiculescu şi asupra "ocazionalelor" - toate publicate în ediţia întocmită de Roxana Sorescu.
Liviu Grăsoiu este atras de inedite, ca cele de mai sus, şi în principal, de scriitorii din exil sau de comentarii consacrate operei lor, ca în lucrarea de referinţă a regretatei cercetătoare germane, Eva Behring, Scriitori români din exil 1945-1989. în acest sens, "neaşteptat" i se pare criticului volumul Scrieri de George Ciorănescu, prefaţat de Iordan Chimet. Mai întâi, este remarcat poetul din volumele Morior ergo sum (1981) şi Metaerotism imaginar (1990), apoi, prozatorul şi traducătorul, Liviu Grăsoiu regretând "necunoaşterea în România a creaţiei literare a lui George Ciorănescu, scriitor dotat cu toate darurile spre a reuşi în arta sa şi în competiţie cu timpul." în aceeaşi categorie de mare merit sunt numiţi cercetătorii noş