Plasamentele in aur sau alte titluri legate de metalul pretios vor continua sa aduca randamente bune in perioada urmatoare, considera analistii Erste Bank.
"Noi am profita de ocazia actuala de obtinere a unui profit general, pentru a cumpara imediat ce trendul descendent pe termen scurt se incheie. Consideram actuala consolidare drept o oportunitate solida de cumparare si estimam ca pretul aurului va creste din nou, pe termen mediu spre lung", considera Ronald-Peter St?ferle, analist al pietelor internationale de capital in cadrul Erste Bank.
In prezent, uncia de aur se tranzactioneaza pe pietele internationale la niveluri de circa 880 de dolari, dupa ce in martie atinsese un maxim istoric de 1.034 de dolari pentru o uncie.
Pragul de 1.000 USD pe uncie ar trebui in mod clar sa fie din nou depasit in 2008, iar nivelurile pozitive sezoniere ar trebui sa sustina in continuare preturile din trimestrul al treilea si al patrulea, arata un raport al analistilor Erste privind evolutia aurului.
"Consideram ca investitorii in aur se vor confrunta cu un profil oportunitati-riscuri extrem de atragator pentru 2008 si dupa aceea. Depasirea pragului de 1.200 dolari pentru o uncie este prima tinta, iar pe termen lung pretul ar putea foarte bine sa depaseasca nivelul record al tuturor timpurilor, ajustat cu inflatia, de 2.300 dolari pentru o uncie", mai spune Ronald-Peter St?ferle.
Fata de nivelurile de 620-630 de dolari pentru o uncie la care se tranzactiona la inceputul anului 2007, aurul marcheaza acum o scumpire cu circa 40%.
Pe plan local nu exista o piata functionala pentru tranzactionarea aurului. BNR a renuntat de mai multi ani sa mai cumpere aur de la populatie. Doar o singura banca din sistem - BCR- ofera in prezent un serviciu de cumparare de aur.
Actuala goana dupa aur se bazeaza pe mai multi factori, considera analistii aust