Fara sa dau, cum am vazut ca au facut-o altii, vreo conotatie politica recentului program guvernamental de control in masa al sanatatii, nu ascund totusi faptul ca mi se pare o solutie excelenta. Romanul e din fire indolent cu sanatatea lui. Nu se lasa dus la doctor decat pe targa, iar descoperirile facute cu acel prilej se intampla adesea sa vina prea tarziu.
O cultura a explorarilor medicale preventive este ca si inexistenta, desi societatea ar trebui s-o impuna prin educatie, iar indivizii sa devina profund constienti de necesitatea si avantajele ei. Altfel vom ramane mereu expusi surprizelor de tot felul. Campania pe care am pomenit-o arata deja ca un apreciabil procent dintre cei ce se stiau pana ieri fara probleme medicale intra de astazi in atentia specialistilor in diabet si boli ale circulatiei.
Pe alte meridiane lucrurile stau mai bine, desi nici acolo nu e placut ca omul sa afle despre sine lucruri ce nu-i convin. Cand e vorba de creier, cu atat mai mult. Explorarile la care ma refer acum reprezinta contributia recenta a unui grup de radiologi de la Centrul Medical "Erasmus" din Rotterdam la investigarea cerebrala - prin metoda rezonantei magnetice nucleare - a unui important numar de olandezi. Nu pacienti ai spitalelor, ci pur si simplu cetateni olandezi, interesati (si sub acest aspect) de starea sanatatii lor. si asta desi, cum observa pe buna dreptate unul dintre conducatorii studiului, profesorul universitar dr. Aad van der Lugt, e de-a dreptul inspaimantator sa descoperi pe neasteptate ca ai vreo problema grava tocmai la cap.
Au participat la studiu 2000 de persoane cu varsta medie de 63 de ani, alese astfel tocmai pentru a se putea trage concluzii privitoare la schimbarile produse de imbatranire in creierul uman. E limpede ca asemenea schimbari se produc, iar cunoasterea lor foloseste atat stiintelor medicale, cat si persoane